Френският президент Еманюел Макрон каза във вторник, че продоволствената криза вероятно ще остане

...
Френският президент Еманюел Макрон каза във вторник, че продоволствената криза вероятно ще остане
Коментари Харесай

Макрон: Войната в Украйна ще продължи дълго, хранителната криза още по-дълго

Френският президент Еманюел Макрон каза във вторник, че продоволствената рецесия евентуално ще остане даже след края на войната в Украйна, добавяйки, че последствията от нея няма да изчезнат след 12-18 месеца, оповестява " Ройтерс ".

Макрон отхвърли изказванията, че Западът е отговорен за рецесията, като сподели, че продоволствените проблеми са едно от оръжията на Русия.

" Войната в Украйна ще продължи дълго. А дестабилизирането на пазара на храни ще продължи още по-дълго ... Следователно би трябвало да продължим да реагираме на тази спешна обстановка. В последна сметка след шест, дванадесет, осемнадесет месеца следствията от войната няма да изчезнат на никое място ", означи президентът по време на визитата си в Камерун, където разисква световната продоволствена сигурност.

Камерун, сходно на доста разрастващи се страни, се бори с внезапното нарастване на цените на петрола, торовете и питателните артикули. Сериозен дефицит на гориво удари столицата Яунде предходната седмица, което докара до дълги опашки на бензиностанциите.

Макрон е на обиколка в Африка, пътешестване, предназначено да укрепи политическите връзки с континента и да помогне за стимулиране на селскостопанското произвеждане на фона на нарастващата продоволствена неустановеност, обвързвана с войната в Украйна.

Африканските държавни управления значително заобикалят да вземат страна и отхвърлят да се причислят към западното наказание и наказания.

В същото време антифренските настроения нарастват в някогашните западноафрикански колонии на Франция, където опасенията за сигурността след поредност от преврати подклаждат разочарованието и насочват публичното мнение в интерес на Русия.

" Обвиняват ни някои, които споделят, че европейските наказания (срещу Русия) са повода за международната хранителна рецесия, в това число в Африка. Това е изцяло погрешно ", сподели Макрон.

" Храната, както и силата, се трансфораха в съветски оръжия за война... Трябва да помогнем на африканския континент да създава повече за себе си ", сподели Макрон.

Много африкански народи са зависими от съветското зърно и сила, само че те също купуват украинско зърно, което е прекратено от спора.

Москва отхвърля отговорността за продоволствената рецесия, като упреква западните санкции за забавянето на износа на храна и торове и Украйна за минирането на методите към нейните пристанища.

Камерун, богата на минерали централноафриканска страна, е главен производител на храни за региона и делегацията на Макрон ще търси благоприятни условия за вложения в селскостопанския бранш.

Той ще се срещне с президента на Камерун Пол Бия в столицата Яунде, преди да се насочи към Бенин в сряда и Гвинея-Бисау в четвъртък.

Пътуването - първото на Макрон в Африка след преизбирането му през април - съответствува с посещенията на съветския външен министър Сергей Лавров и специалния пратеник на Съединени американски щати за Африканския рог Майк Хамър в разнообразни страни на континента.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР